Rozdíly mezi bullet, turret a dome kamerou

V článku se dozvíme základní rozdíly mezi konstrukcí bullet, turret a dome u bezpečnostních kamer.

Provedení Bullet nebo Mini bullet je vhodné zejména pro venkovní použití, kamery jsou vybaveny IR přísvitem dosahujícím i desítky metrů, krytím IP66, IP67 případně i IP68 a disponují pevnou nebo nastavitelnou sluneční clonou.
Kvůli svému vzhledu a snadné rotaci a nastavení finálního pohledu. Kamery jsou zpravidla umisťovány na vnější stěny nebo stropy budov. Zároveň tento typ kamer má největší odstrašující efekt.

Provedení Dome či Mini dome, nachází uplatnění zejména v interiérech, kde nepůsobí tak rušivě a zabírají méně prostoru než již zmiňované provedení Bullet.
Toto provedení kamer je často vybavováno krytím IP66 nebo IP67 umožňující instalaci i do venkovního prostředí, nicméně zde mohou vznikat problémy způsobené vnějšími klimatickými podmínkami jako je prach, déšť, sníh a led, které mohou ulpívat na skle kamery, čímž se snižuje její viditelnost díky odrazu světla ve dne a v nočních hodinách při zapnutém IR přísvitu. Proto není doporučováno instalovat toto provedení kamer do prostředí, kde mohou vznikat zmiňované problémy. Kamery Dome zpravidla nemají díky průchodu ochranným sklem, tak účinný přísvit a jeho hodnoty se pohybuji okolo třech desítek metrů. K natočení nebo případnému zaostření kamery je pak nutné odmontování ochranného plexi skla.

Provedení Turret vzniklo na základě potřeby kompromisu mezi provedeními Bullet a Dome. Instalace a natáčení objektivu u tohoto typu kamer je výrazně jednodušší než u provedení Dome, ale zároveň kamery provedení Turret nedosahují takového přísvitu a nedisponují krytem proti slunečnímu svitu, jako je tomu u provedení Bullet.
I přesto je toto provedené kamer vhodné jak do vnitřního, tak i venkovního prostředí, kdy díky své všestrannosti nachází toto provedení kamer stále větší oblibu u investorů a instalačních firem.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *